PERMAKULTUR o ODLINGAR

ODLINGARNA
Här samsas grönsaksodlingar,kryddor,frukt och bär med läplanteringar i skogsträdgårdsanda.I grönsaksodlingarna odlas allehanda bladgrönt från tidig vår till jul.Rucola,baby spenat,machesallad, vinterkrasse,batavia,flikbladig,ekbladig, krusbladig...sandsenap,seraptsenap,amaranthblad...Från och med midsommar är salladsbordet komplett med växthusgrönsaker,tomater,basilika,gurka,lite senare även paprika och chili.På friland frodas morot,sallatslök,späda rödbetor,mangold,squash,
sockerärter,bondbönor,spetskål,senare harico vert i olika färger,blåärter,broccoli, fänkål,palsternackor,grönkål,och mängder med kryddor.

Frukt och bärodlingarna består av ett tiotal olika äppel,päron och plommn sorter,även bigarråer och fikon.Från midsommar finns det bär alla veckor med början med jordgubbar,sommar hallon,gula hallon,röda och gröna krusbär,svarta och röda vinbär,buskblåbär,stora björnbär.hösthallon ,taybär och havtorn.
PERMAKULTUR
Hela småbruket är uppbyggt på permakultur vis som en helhet.Här ligger intensivodlingarna närmast huset,potetisen halvvägs upp i backen och fruktträden längst bort.Överallt samodlas grönsaker,frukt,kryddor,blommer och bär.Detta gynnar naturliga fiender för skadedjur och förebygger sjukdomar.
En flock höns arbetar i fruktodlingarna för att motverka skadedjursangrepp,på vintern detsamma i det tomma växthuset.
I läplanteringarna växer bla storfruktig hassel,olika träd och buskar som ger ätbara bär,t ex oxel hagtorn,havtorn,häggmispel också snabbväxande träd för virke och ved och olika blommor för insekternas och fjärilarnas skull
HUSET
Boningshuset är egenbyggt av virke,mycket återvunnet och isolerat med halmbalar,andra delen med ler-flis,träpanel på utsidan och lerputsat invändigt.Plåttak som återbrukbart,resten 100% komposterbart.Mulltoa inne och i trädgården,eget kretslpssanpassat avlopp med rotzon och damm för vattenrening.Uppvärmning med vedspis och egenbyggd sk massugn.
2006 med ½hus balat

2017 på samma ställe



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar