OM OSS

Jag,Ninni,trädgårdsmästare från Finland reste ut i Europa hösten 95 och hittade ett nytt sätt att leva och tänka och omvärdera det sk. normala.Jag hittade ett eko-kollektiv och min man Ian ,och tillsammand började vi vidare utforska det gröna livet:permakultur,ekobyggeri,naturlig odling,fukuoka,ekobyar,
rotzoner,halmbalshus,wwoof,biodynamisk koskit,hemgjord pecorino,solmogna apelsiner,hemgjord rödmylle färg,rainbowcircles,hemskolning,kursgårdar,självförsörjning,hemförlossning... Efter 5år på vägarna och nu med ett treårigt barn på ryggen beslöt vi oss för att stanna på Österlen.Här föddes nr två och sen gick vi med i en ekoby där vi äntligen fick börja planera vår egen gård och framtid.
Ett permakultur småbruk hade funnits med i drömmarna hela vägen och utan all kunskap vi plockat på oss hade vi nog aldrig vågat börja.Vi fick tillgång till 0,5ha gräsåker och vi slog ner den första bopålen.
Våren 2005 förlorar vi vårt älsta barn i cancer men måste fortsätta för hans och hans systers skull att bygga gården som vi alla drömt om.Vi börjar bearbeta sorgen med händer och spadar,vi bjuder in flere frivilliga händer och köper flere spadar.Vi bygger ett hus som växer efterhand vi har råd och tillika utökas odlingsarealen alltefter vad vi orkar.Vårt tredje barn föds här hemma hösten 09 i östra gaveln i vårt blivande badrum.Nu är huset så gott som färdigt till det yttre,och nästan invändigt,byggt med egna händer och helt komposterbart och återvinnigsbart.
Nu öppnar vi upp mer på allvar för allmänheten för gården skall kunna blomma ut i sin fulla bredd,bedrev ngra somrar gårdsmarknad,höll kurstillfällen och erbjöd ekoboende.Nu studiebesök med sociala möten och nätverk som växer vidare härifrån.
Nu 13 år senare e vi en familj i transformation, ett skolbarn, en gymnasie studerande, en yrkesarbetande och en pensionär.Jag och Ian lever båda på gården men har separerat. Vi försöker samexistera så gott det går för att kunna skörda ett gott liv efter många års slit tillsammans med våra döttrar.

2 kommentarer: